Spremeni svoje misli, ostalo bo sledilo

spremeni-misli

“Brez spremembe je napredek nemogoč, zato tisti, ki ne morejo spremeniti svoje misli, ne morejo spremeniti ničesar.”  GEORGE BERNARD SHAW 

Beseda sprememba ima pri mnogih ljudeh negativen prizvok. Nekje globoko znotraj nas se zavedamo, da smo bitja udobja, zato nagonsko stremimo, da se v danem trenutku počutimo dobro. Stremimo k udobju, ki izhaja iz tega, da stremimo k tistemu kar poznamo in kar nam je znano. Ko se enkrat končno lahko spopademo z občutkom »neznanega«, šele takrat se lahko popolnoma sprostimo, kajti naš živčni sistem in naš um sta nagnjena k temu, da najdeta in navežeta pomen vsemu v našem življenju. Nekaj novega je zatorej večen dvoboj v našem umu, med tistim kar je in tistim, kar bi lahko bilo. 

Neznano je vedno nekaj, kar morata naš um in naš živčni sistem odkrivati na novo, zato je ta prosec lahko neprijeten na toliko različnih nivojih. Ko se nečesa navadimo, le to postane udobno, saj smo odstranili vse »neznanke« in naše udomačeno vedenje zopet dobi nadzor. Naš živčni sistem deluje po principu, da pogojuje in z ponavljanjem določenega vzorca sklepa, da je nekaj kar počnemo konsistentno in stalno. Ta izjemen sistem znotraj nas je tu resnično zato, da nam služi in nam pomaga, da smo bolj učinkoviti in da se skozi življenje gibljemo kar se da učinkovito. Naš um je dejansko ustvarjen, da nam služi na najboljše možne načine. Skozi ponavljanje se učimo določena zaporedja in sekvence in skozi ta ponavljanja prepoznavamo in se vedemo glede na vse te zaporedne sekvence. Vsako čustvo, ki ga v življenju čutimo je recimo nič drugega kot le sekvenca dogodkov in reakcij, ki so bile spodbujene s strani naše podzavesti, ki nato kreira dejanska čustva in občutke znotraj našega živčnega sistema. 

Ta zaporedja in te sekvence v našem življenju tvorijo vse naše navade.

V kolikor bi želeli karkoli v življenju spremeniti, se moramo najprej zavedati vzorcev in vedenj, ki nam ne služijo več. Zavedati se moramo, kaj točno se dogaja pod površjem našega zavednega uma. To ni nič težkega, vsak izmed nas je tega zmožen. Ni potrebno razumeti človeški živčni sistem, da bi ga razumeli.

Dovolj je, da razumemo, da obstaja del nas, ki reagira in deluje »avtomatsko« na podlagi naših preteklih izkušenj in asosiacij. Izziv se pojavi, ko se moramo premakniti iz enega vzorca v drugega, se pravi zamenjati tistega, ki nam več ne služi s tistim, ki nam v prihodnosti bo. Če povzamem navedeno, bi rekla, da moramo dejansko spremeniti misli, da bi lahko spremenili dojemanje svojega življenja in sebe. Samo odločiti se je potrebno in vztrajati.  Početi stvari drugače zna biti na začetku malo neudobno, ampak prepričani bodite, če boste dovolj dolgo vztrajali, bo »neznano« kmalu postalo »znano«, saj se bodo formirale nove asosiacije in novi vzorci dojemanja.

Proces, da spreminjamo »neznano« v »znano« in »neudobno« v »udobno« je edini način, da se osebnostno razvijamo. To kar nam predstavlja udobje, v našem življenju ustvari t.i. cono udobja, ki vsebuje vsa doživetja  v katerih nam je udobno in domače. Če ne bomo razširili to cono, to pomeni da ne bomo nikoli razširili našo osebnostno rast. Potreba po tem, da rastemo in se razvijamo, je globoka čustvena potreba, ki jo ima prav vsak človek. Brez osebnostne rasti, enostavno ne moremo v življenju biti srečni. Stagniramo. Vsaka rast, vsak razvoj, čeprav na trenutke neudoben, dolgoročno prinese izjemne občutke samo izpolnitve in izjemnega dosežka. Preidemo v občutek izpopolnjenosti.

V življenju lahko počnemo stvari, ki so udobne in ob katerih se počutimo dobro, vendar tista prava izpopolnitev prihaja iz premikanja mej cone udobja in ustvarjanja znotraj sebe občutek ponosa.

Rast pomeni spremembo in sprememba pomeni riziko, a riziko je korak, ko stopamo iz znanega v neznano.

Resnica pa je, da je vsesplošno življenje konstantno v procesu sprememb. Nič nikoli ne ostane isto. To je naravni proces vsega živega. Četudi v življenju ne naredimo nič, se bo življenje vseeno spreminjalo. Da bi se lahko spremenili, se moramo zavestno odločiti in narediti prvi korak k tej spremembi. Sebe moramo zavestno postaviti izven cone udobja kjer lahko rastemo in napredujemo. Napredek je izbira, spremeba pa je potem avtomatična.  V kolikor želimo imeti svoje življenje pod kontrolo, se moramo zavestno odločati za spremembe in le s tem spreminjanjem, lahko postanemo najboljša različica sebe.

Vsaka sprememba se zgodi znotraj našega uma. Najprej moramo spremeniti naše misli o tem kaj želimo spremeniti. Kadar spremenimo svoje misli o določeni stvari, tako spremenimo tudi dojemanje in posledično tudi svoje občutke do le tega. S spremembo svojih občutkov, posledično spremenimo tudi svoje vedenje in tako pravzaprav osebnostno rastemo. Z rednimi neuspelimi poskusi sprememb, ne bomo nikoli v življenju ustvarili trajne rezultate. Najprej spremenimo svoje misli in vse ostalo bo sledilo!

Če se ne spreminjamo, enostavno ne rastemo in če ne rastemo, potem resnično ne živimo polno življenje.

Naj se sprememba zgodi znotraj vas.

Irena Kahne

Si želiš ugotoviti, ali je RTT prava rešitev tudi za tvoje težave?

Rezerviraj svoje mesto za brezplačni posvet, kjer se pogovoriva o tvojih težavah in skupaj ugotoviva, če jih lahko ZA VEDNO premagava z RTT terapijo.

Če na koncu posveta želiš mojo pomoč – odlično! Hitro bova našli popoln paket hipnoterapije zate.

Če pa ugotoviš, da zadeva ni zate – nič hudega!

Vseeno tekom najinega pogovora dobiš obilo uporabnih nasvetov, ki ti bodo pomagali rešiti tvoje težave.

*Zaradi mojega polnega urnika imam omejeno število mest za brezplačni posvet. Če zgornji gumb še deluje, imam še nekaj prostih mest.

Scroll to top

Mindset Mastery Prijava

Izpolnite spodnja polja
za prejem brezplačnih posnetkov

Izpolni spodnja polja za prijavo:

Izpolni spodnja polja za prijavo: