Ustvarjanje svoje prihodnosti

Kam grem in kako pridem tja? To sta dve vprašanji, ki si ju najpogosteje zastavljamo v življenju, ko se znajdemo v iskanju smisla in svoje usode. Oglej si to perspektivo, ki vodi v svobodo in veselje na potovanju tvojega življenja, in te vodi v prihodnost, ki jo želiš ustvariti zase.

Vprašanja življenja nas včasih preprosto pokličejo. Morda se sprašuješ o svojem namenu. Morda se počutiš neustrezno, nepovezano, skorajda neusklajeno. Iščeš se. Morda boš želel/a poiskati jasnost; najti tišino v svojih mislih. Tisto tišino, ki povzroči, da čas izgubi svoj pomen. Morda sploh ne veš, kaj pravzaprav iščeš, pa vendar čutiš, da je nekje tam zunaj nekaj več in to ti povzroča nelagodje.

Veš, tukaj sem zato, da ti povem, da je v redu. Da ni nenavadno ali nenormalno. Da so ta večja življenjska vprašanja in iskanje smisla pravzaprav zelo na mestu. Da so to odlična vprašanja! Pomembna vprašanja! Če jih ne bi vprašali in iskali lastnih odgovorov nanje, bi se namreč sprijaznili z obstojem otopelosti in nekega dne morda obžalovanja. A ni nujno, da je tako. Nikoli namreč ni prepozno in iskanje tovrstnih odgovorov nima roka trajanja.

Že samo potovanje odkrivanja je lahko velika nagrada. Samo po sebi! Pa vendar zasledovanje vrednih cilje in osebna rast in odkrivanje samega sebe še zdaleč ni enostavno. Na tej poti je veliko težkih trenutkov, notranjega iskanja duše, obdobij ogromnih sprememb, stagnacije, morda celo obupa. Na tej poti bodo prišli trenutki, ko se ti bo zdelo, da si našel/a tisti ritem, ki si ga vedno iskal/a, in prišli bodo časi, ko se boš počutil/a, kot da nimaš upanja, da bi v tem svetu našel/a svoje mesto. In naj te potolažim – vse to je normalno.

Vsakdo, ki izkuša življenje, se bo srečal z različnimi vprašanji o svojih vrednotah, ki ga bodo izzivale na življenjskih razpotjih. Včasih upoštevamo te notranje klice, pogosto pa zunanje sile, ki vplivajo na naš občutek varnosti v svetu, potisnejo te notranje klice globoko v nas in zdi se, kot da se za trenutek pogreznemo v blato. Zato se tako bojimo sprememb in se raje osredotočamo na negativne ali “kaj pa če” scenarije. Zato raje izbiramo varne poti in ostajamo v coni udobja ter ignoriramo vedno glasnejše klice naše notranjosti.

Vsi pa iščemo “tisto kariero”, ki nas bo nagradila tako, kot moramo biti nagrajeni. Za nekatere je to morda denar. Za druge je to lahko prestiž, priznanje, spet za nekoga drugega pa samo dejstvo, da lahko “dela, kar rad dela”. Prav vsak pa bo imel edinstveno potovanje do svojega odkritja. Potovanje, ki bo izvedeno hote ali nehote. In kot tako bo lahko boleče, ali pa razsvetljeno s tvojim lastnim samozavedanjem. Če želiš popolno izkušnjo potovanja, ne smeš biti osredotočen na cilj. Pot je namreč tista, ki šteje.

Med samim potovanjem  ti bodo tvoje izkušnje ponudile toliko dragocenih namigov o sebi. Kdo si. Kaj ti uspeva. Kaj te uspava. Kdo so ljudje, s katerimi rad delaš. Okolja, ki jih imaš najraje. Na poti boš spoznaval/a vse te izkušnje in veliko specifičnih elementov, ki so pomembni zate, tvoj  poklic, tvojo strast, veščine in osebnost. Vse to je lahko del tvojega cilja.

In verjemi – spremenil/a se boš. Spremenil/a se boš ti, tvoje življenje, tvoje vrednote in prepričanja in mnoge druge stvari. Zato ne nehaj sanjati. Še naprej delaj korake proti svojemu cilju. A tokrat to stori z znanjem in razumevanjem svojega edinstvenega življenjskega potovanja. Bodi prilagodljiv/a. Življenjske izkušnje in njih posledice te bodo naučile veliko. Dovoli si stopiti na to potovanje, ne da bi vnaprej vedel/a kdaj se bo končalo in kam te bo pripeljalo. Samo zaupaj. In se pomiri s tem, da ne poznaš končne destinacije. Nadaljuj z iskanjem. Ne boj se naslednjega koraka. In ne pozabi se nasmehniti vsakemu novemu dnevu – prav ta namreč prinaša novo spoznanje.

Scroll to Top