Kakšna pomoč je na voljo za izboljšanje vaše miselnosti in duševnega zdravja?

RTT

Najprej si moramo ogledati pomembne razlike med pojmoma miselnost in duševno zdravje ter kako se medsebojno povezujeta. Pojavita se lahko hkrati ali posebej, saj stanje enega v našem življenju ni nujno enako stanju drugega. Duševne bolezni in motnje diagnosticirajo za to usposobljeni zdravstveni delavci, medtem ko so izzivi pri miselnosti navadno le prepričanja našega uma, ki naš svet obarvajo negativno. Oboje je gotovo medsebojno povezano, ni pa nujno pri nekem človeku prisotno oboje hkrati.

Če želimo predelati travmatično izkušnjo iz preteklosti ali pa izboljšati svojo miselno naravnanost, imamo na voljo več oblik pomoči. Obrnemo se lahko na trenerja oz. “coacha”, izkušenega terapevta ali kar kombinacijo obeh. Vseeno pa moramo poudariti, da so med trenerstvom oz. “coachingom” in terapijo ključne razlike.

Terapevt je zdravstveni ali strokovno podkovani delavec, ki lahko diagnosticira ali opredeli, zakaj pride do določenega vedenja. Pomaga nam najti in prepoznati vzorce in misli iz preteklosti, ki vplivajo na to, kako se odzivamo na življenjske situacije. Pogosto je glavni cilj terapije zdravljenje duševnega motnje.

Coach ali trener pa je tisti, ki nam pomaga pri vprašanju Kako?. Sicer tudi coachi brskajo po preteklih vzorcih in prepričanjih, vendar pa so bolj osredotočeni na to, kako bomo miselne procese spremenili, da nas bodo potem vodili k našim ciljem. Coachi nam pomagajo izboljšati miselnost in posledično povečajo možnosti za uspehe.

Kako izbrati pravo obliko pomoči zase?

Najprej se moramo vprašati, ali potrebujemo pomoč usposobljenega terapevta ali ne. Kadar gre za duševno motnjo, bomo najverjetneje potrebovali klinično zdravljenje in torej terapevta.

Če smo trdnega duševnega zdravja in nas mučijo bolj občutki, da se v življenju nikamor ne premaknemo, da ne izkoriščamo svojega potenciala ali pa se ne cenimo dovolj, pa bo našim potrebam verjetno bolj ustrezal coach.

Katere vrste terapije in coachinga so na voljo?

CBT (kognitivna vedenjska terapija) analizira, kako naše misli in občutki vplivajo na naše čustvene odzive in vedenja v situacijah, ki jih doživljamo. Njen cilj je najti načine obvladovanja lastnih misli, ki jih prestrežemo in preoblikujemo tako, da se posledično spremeni tudi vedenjski odziv. Gre za klinično terapijo, s katero zdravimo duševne motnje, recimo depresijo in tesnobo.

Psihoterapija je pogovorna terapija, ki se lahko izvaja individualno ali v skupini. Uporablja se tako pri diagnosticiranih duševnih motnjah kot tudi pri čustvenih težavah. Njen cilj je, da nam pomaga razumeti naša čustva, občutke in vedenja, tako pozitivna kot negativna. Običajno je to stalna, dolgo trajajoča komunikacija med nami in našim terapevtom, ki lahko traja tudi leto dni ali več.

Hipnoterapija je komplementarna oblika terapije, med katero smo v spremenjenem stanju zavesti. To omogoča, da ustvarimo okolje, v katerem lahko s tehnikami pozitivne sugestije vplivamo na obstoječe podzavestne miselne vzorce. Hipnoterapija se uporablja na številnih področjih, vključno s klinično diagnosticiranimi duševnimi motnjami, pomaga pa tudi pri obvladovanju fobij, slabih navad in nepodpornih prepričanj na področju samo-vrednosti ter zaupanja vase.

NLP (nevro-lingvistično programiranje) povezuje naše možgane in rabo jezika oz. besed. Pomaga nam razumeti jezik našega uma. Gre za vrsto coachinga, ki nam da orodja za osebno rast, s katerimi lahko dosežemo odlične rezultate na različnih področjih našega življenja. Pogosto ga uporabljajo višji managerji v korporativnih organizacijah, da bi izboljšali učinkovitost in produktivnost svojega kadra. V zadnjem času pa so se ga začeli posluževati tudi lastniki mikro in malih podjetih, ki s treniranjem pozitivne miselnost osebnostno rastejo in tako lažje dosegajo svoje cilje.

 “Mindset coaching” oz. trening miselne naravnanosti pa je metoda, ki nam pomaga spremeniti naše miselne vzorce in nam s tem omogoča, da postanemo najboljša različica sebe. Ta trening nas spodbudi, da se zavemo svojih najvišjih potencialov, in nam da orodja, s katerimi poskrbimo, da naš um deluje z nami, ne proti nam. Glavni cilj te metode je, da nam pomaga odstraniti mentalne in miselne blokade. Če želimo to doseči, se bomo morali spustiti globoko v prepričanja, ki so zasidrana v naših mislih: v naše strahove, omejitve in pretekle izkušnje. Potem pa lahko začnemo delati na tem, da ta prepričanja postavimo pod vprašaj in končno odpravimo blokade, ki nas držijo nazaj.

Terapija, ki združuje vse našteto

RTT (Rapid Transformational Therapy oz. Hitra transformacijska terapija) je hibridna metoda, ki združuje vse najučinkovitejše elemente zgoraj naštetih vrst terapij. Gre za kombinacijo terapije in coachinga, ki nam omogoča, da hkrati ter celostno delamo na naši preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Čeprav združuje veliko lastnosti drugih tehnik, pa velja poudariti, da se je metoda RTT razvila v lastno obliko terapije.

Ustanoviteljica Marisa Peer namreč že 30 let razvija to metodo kot obliko celostnega pristopa k osebni življenjski transformaciji. Z uporabo kombinacije tehnik iz hipnoterapije, CBT pristopa, psihoterapije, NLP metode in treninga miselne naravnanosti lahko vplivamo na vsak delček možganov in uma, zaradi česar lahko učinkovito odpravimo tista vedenja, ki zavirajo naš uspeh na različnih področjih našega življenja.

Z njeno pomočjo bomo raziskali prepričanja, ki izhajajo iz našega zgodnjega otroštva, da bi razumeli, kako so vplivala na naše duševno stanje in miselno naravnanost. Pomen, ki ga pripišemo katerikoli situaciji, in naše razumevanje dogodkov v našem življenju, imajo izvor v našem notranjem otroku.

Cilj metode RTT je odpraviti potrebo po dolgotrajni terapiji, saj v le nekaj srečanjih doživimo izrazito čustvene izlive, ki močno pozitivno vplivajo na nas. Eno izmed temeljih načel te metode je namreč, da mora terapija dati hitre in trajne spremembe.

Kakšne spremembe lahko pričakujemo od metode RTT?

Veliko ljudi, ki je preizkusilo metodo RTT, je doživelo hitre in korenite spremembe. Poročajo o širokem spektru področij izboljšanja, med drugimi: miselne transformacije doživljanja travmatičnih dogodkov iz otroštva; miselne transformacije po napadih tesnobe in paničnih motnjah; sprememba miselne naravnanosti okoli blokad in posledično doseganje uspeha.

Če ste pripravljeni narediti spremembe v svojem življenju, ne glede na to, ali skozi terapijo ali coaching, je metoda RTT vsekakor nekaj, o čemer velja razmisliti in jo preizkusiti.

Irena Kahne

Si želiš ugotoviti, ali je RTT prava rešitev tudi za tvoje težave?

Rezerviraj svoje mesto za brezplačni posvet, kjer se pogovoriva o tvojih težavah in skupaj ugotoviva, če jih lahko ZA VEDNO premagava z RTT terapijo.

Če na koncu posveta želiš mojo pomoč – odlično! Hitro bova našli popoln paket hipnoterapije zate.

Če pa ugotoviš, da zadeva ni zate – nič hudega!

Vseeno tekom najinega pogovora dobiš obilo uporabnih nasvetov, ki ti bodo pomagali rešiti tvoje težave.

*Zaradi mojega polnega urnika imam omejeno število mest za brezplačni posvet. Če zgornji gumb še deluje, imam še nekaj prostih mest.

Scroll to top

MESEČNO ČLANSTVO "NEUSTAVLJIVA"

Program NEUSTAVLJIVA je močno orodje za vsako žensko, ki želi odkriti vse svoje POTENCIALE in svojo MOČ.
Spremeni svojo miselnost, utišaj notranjega saboterja in kritika ter najdi svojo notranjo moč in namen.
Tudi ti lahko zaživiš svobodno, uspeha polno in NEUSTAVLJIVO življenje!

Predstavljam ti nov program, ki sem ga ustvarila z mislijo nate.

Preberi več >

Mindset Mastery Prijava

Izpolnite spodnja polja
za prejem brezplačnih posnetkov

Izpolni spodnja polja za prijavo:

Izpolni spodnja polja za prijavo: